بررسی شادابی درختچه‌های شورگز( Tamarix hispida) و سیاه‌تاغ (Haloxylon amodendron) و تاثیر این دو گونه روی شوری خاک (استان قم)
کد مقاله : 1116-FRPCC (R1)
نویسندگان
مریم اردیبهشت *1، انوشیروان شیروانی2، محمد متینی زاده3، هومن روانبخش4، حسین توکلی نکو5
1سایر
2دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
3مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
4استادیار، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور؛ گروه جنگلداری مناطق خشک دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان
5بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران
چکیده مقاله
درختچه شورگز(Tamarix hispida) از هالوفیت های مهم در نواحی کویری است که کاشت آن جهت ایجاد پوشش گیاهی مورد توجه است. درختچه سیاه تاغ (Haloxylon amodendron)نیز به عنوان یک گیاه موثربیابانی با نیاز آبی کم و قدرت سازگاری مناسب در مناطق خشک شناخته شده است. به منظور آگاهی از تاثیر این گونه ها برشوری خاک، جداگانه، داخل دو رویشگاه‌، نمونه برداری از خاک در سطح یک هکتار به شکل تصادفی با تعداد 30 نمونه خاک از زیر تاج پوشش و خارج از محدوده تاج پوشش در عمق 15-0 سانتیمتری انجام شد. نتایج آزمایشات خاک نشان داد که اختلاف میان فاکتورهای شیمیایی بین دو گونه معنی دار شد و در شورگز بالاتر از سیاه‌تاغ بود. در گونه‌ی شورگز، تاج پوشش باعث بالا رفتن شوری شده و افزایش میزان سدیم وهدایت الکتریکی را در پی داشته است، از طرف دیگر به علت ریزش لاشبرگ ها میزان کربن آلی، سدیم، پتاسیم و اسیدیته در زیر تاج با اختلافی معنی دار بالاتر از سیاه تاغ شد. با مطالعه ی پوشش گیاهی در4 پلات 100 متر مربعی در سطح یک هکتار برای هر دورویشگاه مشخص شد میانگین درصد تاج پوشش گونه سیاه‌تاغ به طور معنی‌داری بیشتر از شورگز بود. به منظور بررسی شادابی با رتبه-دهی وضعیت سلامت، شادابی گونه گز 31/2 و گونه تاغ 75/2 محاسبه شد. عناصر رویشی هر رویشگاه می‌تواند بر خاک زیر تاج خود به روش-های مختلف، دامنه‌ای از پیامدهای متفاوت داشته باشند. با توجه به اهمیت هر دو گونه درحفاظت و حمایت از خاک، پژوهشی برای مقایسه تغییرات ویژگی‌های خاک و بررسی شادابی درختچه‌ها، در استان قم انجام شد. با توجه به افزایش شوری در سطح خاک باید توسعه کاشت درختچه شورگز در رویشگاه‌های طبیعی صورت پذیرد و چنانچه در سایر نواحی نیاز به کشت این گونه باشد به کیفیت آب زیرزمینی و شرایط خاک توجه شود زیرا این درختچه می تواند باعث افزایش شوری در لایه سطحی خاک شود. این گونه برای مناطقی که میزان املاح آب زیر زمینی بالایی دارند و امکان رشد سایر گونه ها وجود نداشته یا با محدودیت مواجه است مناسب می باشد.
کلیدواژه ها
استان قم، شوری، شادابی، شورگز
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است